top of page

Resilienssi & ihastuttavan vihastuttavat trendi-ilmaisut

Päivitetty: 22. helmik. 2023

Muotisana resilienssi on vakiintunut meidän tavisten keskuuteen vähän kuin jo latistuneet ilmaisut : ketteryys tai asiakaskeskeisyys. Itse olen henkilökohtaisesti aina hieman boikotoinut näitä puheessa ja teksteissä viliseviä muoti- ilmauksia - joiden pohjalta muuten Briteissä toimiva organisaatiotutkimuksen proffa André Spicer kirjoitti 221 sivua aiheesta -julkaisi siitä kirjan ja antoi sille nimen #Paskanjauhantabisnes - Waude sanon minä!


Oli, miten oli- resilienssillä on myös kotimaisia ilmaisuja, kuten sopeutumis- ja selviytysmiskyky tai muutosvalmius. Nyanssit ja sanojen ilmaukset liittyvät asiayhteyksiin, joissa niitä viljellään. Hassua, että lopulta tai oikeammin; alun alkaen, kaikki se mitä havainnoimme, tunnistamme ja tiedostamme, liittyy aina myös meihin itseemme- tapaamme suhtautua ympärillä olevaan.


Tutkimustietona tiedetään, että meikäläisen, teikäläisen ja Hentun Lissunkin persoonallisuuden rakenne kiteytyy kolmeen eri osa-alueeseen: geeniperimään, ympäristöön ja tietoisuuteen.

Kahteen ensimmäiseen emme kykene vaikuttamaan, mutta tietoisuutemme sen sijaan pystymme. Tietoisuus, joka matkassamme on kulkenut aina näihin päiviin asti, on siis osaltaan muokannut meitä ihmiseksi, jollaisia olemme ja mitä itsestämme uskomme.


Simsalabim! Tästä hetkestä eteenpäin, me voimme siis itse vaikuttaa tietoisuuteen itsestämme, toisistamme sekä meitä ympäröivästä maailmasta. Se tosin edellyttää enemmän, kuin läpikulkumatkan blogiini.

Meillä on toivoa !


On päivänselvää että jokaisella meistä on oma historiamme, geeniperimämme ja saavutettu tietoisuutemme - ainutlaatuisen habituksemme perustana. Ympäröivällä maailmalla- kaikella, on tietoisuuteemme vaikuttava elementti, joka meitä on muokannut ja muokkaa edelleen.


Suomeksi sanottuna, me pystymme itse kehittämään itseämme, omaa resilienssiämme- tiedostamalla ja tunnistamalla oman persoonallisuutemme rakennetta syvemmin. Sen syitä, seurauksia, omaa toimintaamme ja suhtautumistamme itseemme, asioihin, tilanteisiin, tapahtumiin, muihin ihmisiin ja ympäristöömme.


Peruspersoonallisuutemme, luonteenpiirteemme vahvuuksineen ja vivahteineen ovat muuttumattomat, mutta psykologiset tarpeemme ja motivaattorimme, saattavat priorisoitua uudelleen- mikäli uusi vaihe alkaa elämässämme. Samoin käy myös stressikäyttäytymisellemme.


Tuntemalla näitä vivahteita itsessämme, tunnistamalla ja ennakoimalla meille harmaita hiuksia aiheuttavia asioita, tilanteita, tapahtumia tai vaikkapa ihmisiä- me voimme ennakkoon ladata akkujamme - tunnistamalla meitä motivoivat tarpeemme ja suhtautua siten jatkossa joustavammin kohtaamiimme vaikeuksiin, muutoksiin tai esteisiin. Oppia näkemään ne mahdollisuutena tarkentaa kurssiamme ja ottaa kenties uusi suuntima elämässämme.


Se vaatii tosin duunia.

Ja paljon.

Onnea valitsemallasi tiellä.


Lovee,

Minja0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page